Smaki Maroka – herbata miętowa, czyli „berber whisky”

Dziś zaczynam dział, pt: „Smaki Maroka”, poświęcony jedzeniu. Postaram się w nim krótko i ciekawie opisać wszystkie tradycyjne potrawy i napoje. Podzielę się przepisami i zilustruję sposób przygotowywania. Zapraszam słonecznie 8-)

morocco_ment_tea_1

Na początek – jak przygotować i podać marokańską herbatę miętową:

Składniki: (ilość wg uznania) herbata zielona (gunpowder), świeża mięta, cukier;

Akcesoria: specjalny metalowy imbryczek do herbaty, małe szklanki, taca;

Sposób przygotowania:

  • zagotować wodę w imbryku;
  • wsypać zieloną herbatę i pozostawić na ogniu przez kilka minut;
  • imbryk zdjąć z ognia i dodać garść świeżych gałązek mięty;
  • poczekać kilka minut, aż się zaparzy
  • tradycyjnie dodaje się również cukier – herbata marokańska jest baaaardzo słodka

Sposób podania:

  • postawić imbryk i szklanki na tacy;
  • przed podaniem gościom trzeba herbatę wymieszać i napowietrzyć – w tym celu wlewa się ją do szklanki z wysokości ok 50 cm i z powrotem przelewa do imbryka – czynność tę powtarza się kilka razy;
  • do szklanek można włożyć po gałązce mięty – będzie ładniej i herbata będzie bardziej intensywnie miętowa;
  • następnie wlewa się herbatę do szklanek, również z wysoka, tak, aby powstała pianka na górze;
  • jeśli nie dodamy cukru do imbryka, należy podać go obok – jeśli herbata wyjdzie za gorzka, cukier sprawia, iż jej smak jest łagodniejszy a niektórzy po prostu lubią słodzić;

morocco_ment_tea_6

 A teraz opowieść o herbacie:

Herbata miętowa (w dialekcie marokańskim dariża: ataj; fr: thé a la menthe; arabski klasyczny: szaj ;) jest narodowym napojem Marokańczyków. Piją ją wszyscy i przy każdej okazji. Może zarówno zaczynać posiłek jak i go kończyć. Może być również „daniem głównym” ;). Mimo iż jest gorąca i słodka, świetnie gasi pragnienie i podkreśla smak orientalnych potraw.
Podróżnicy zwiedzający Maroko, są często zapraszani do sklepów na łyk „berber whisky”. Można przy tym porozmawiać i ubić interes. Jak głosi przysłowie, trzeba wypić 3 szklanki tego napoju: „Pierwsza szklanka ma moc miłości, druga – gorycz życia, trzecia – słodycz śmierci”. Nie jest to trudne, bowiem szklaneczki do herbaty są bardzo małe:

morocco_ment_tea_2-horz

Miętę uprawia się w Maroku i sprzedaje w świeżych pęczkach na targach, zwanych sukami (souq). Zapach mięty jest jednym z „zapachów narodowych” Maroka. Do tradycyjnej herbaty miętowej można dodać inne zioła. Są to m. in:

  • szałwia
  • oregano
  • verbena
  • płatki róż
  • kwiat pomarańczy gorzkiej, itp

Zmieniają one smak i aromat herbaty – warto poeksperymentować i znaleźć swoją ulubioną mieszankę.

morocco_ment_tea_5Więcej ogólnych wiadomości o kulinariach w Maroku przeczytacie na mojej stronie: www.babafrica.com  Słonecznie zapraszam!

Jedna myśl nt. „Smaki Maroka – herbata miętowa, czyli „berber whisky”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>